Gävle 23 november

Zeb Jonasson var vinnaren i grundserien i Hedlunds Åkeri AB:s Körvsensserie. Han tog vara på chansen inför finaloppet när han valde Claude P.Hill efter att ha fått välja häst först.


Zeb Jonasson var vinnaren i Hedlunds Åkeri AB:s Körsvensserie och han inledde de två finalloppen med en superfavorit i Per Viking, spelad till 11 på tian. Varvet kvar kunde han överta spets och allt såg "klart" ut. Nu visade Mino Tabac (e. Mino) yngst i loppet som en av två fyraåringar sin härliga kapacitet när han trots loppet utvändigt ledaren på slutvarvet kunde skaffa sig greppet sista biten för Hanna Forslin. En mycket stark prestation. Segertid 27,5a/2140 och 35.000 kronor till Easy KB med Olle Alsén som tränare och Moa Ninsved som skötare. Gerth-Ove Karlsson är uppfödare.

Mino Tabac 211123.jpg

Inför finalen var ändå Zeb den som hade mest poäng och han kunde välja häst först. Efter de två finalavdelningarna var han bäst med sina 40 poäng. Närmast bakom honom hamnade Hanna Forslin 37p, Oskar Florhed 32p och Rebecca Dahlén 32p. Nu valde Zeb loppets spelfavorit Claude P. Hill (e. Yarrah Boko). Från tredje utvändigt avancerade han redan 1850 kvar när David Grundmann stötte med Hefner Am från fjärde utvändigt. 1400 kvar hamnade Hefner Am utvändigt ledande Shehuntyoudown/Oskar Florhed samtidigt som Claude P.Hill fick det serverat i andra utvändigt. Det blev en tuff fight på upploppet där Zeb fick greppet sista biten på en tapper Hefner Am och bakom de båda avslutade Hersey's Kisses/Dwight Pieters, rygg ledaren, starkt till tredjepriset som knappt slagen. Segertid 16,0a/2640 och 50.000 kronor. Possible Horse's AB i Stöde som är uppfödare och ägare med Daniel Wäjersten som tränare. Zeb Jonasson fick ett presentkort på 5.000kronor som vinnare i grundserien och ytterligare ett presentkort som vinnare i finalen på 10.000 kronor.

"Jag var inte nöjd efter förlusten med Per Viking. Jag har inte tidigare kört en häst som varit spelad till 11 på tian. Jag var så less på mig själv. Jag visste att jag i den andra avdelningen var chanslös. Nu fick jag ändå chansen att välja häst först och jag valde mellan Claude P.Hill och Hefner Am. Det var läget mellan de båda som avgjorde. Nu jobbar jag hos Claes Sjöström där jag har hand om unghästarna. Mattias Djuse och Svante Båth har varit mina tidigare arbetsgivare", sade Zeb Jonasson.

L.L.Labero (e. Jocose) har visat en härlig utveckling på kort tid för sin tränare Oskar Kylin Blom. Trots täta starter är han en vinnare på ett mycket fint sätt. Från bakspår bakom bilen hamnade Rebecca Dahlén bra till i andra utvändigt 950 kvar. 700 kvar attackerade hon och L.L.Labero avgjorde på ett säkert sätt sista 100 mot Herr Melin/Dwight Pieters som varvet kvar kunde överta spets. Segertid 14,0a/1640 och 35.000 kronor. OKB Stable AB & Veterinär S Einarsson AB är ägare med Linnea Andersson som skötare.

L.L.Labero 211123.jpg

Jorma Kontio var kvällens kusk med en dubbelseger. Sexårige Zeus Grif (e. Ready Cash med Varenne som morfar) var helt ohotad från spets i karriärens första seger i den femte starten. Segertid nya rekordet 14,9a/2140. 25.000 kronor till Stall Björnberget med Susanne Richter som tränare.

Nioårige franskfödde Colibri Des Pins (e. Graguge) var en fin vinnare för Jorma i årets andra seger på 18 starter. Efter ett fint smyglopp i andra utvändigt och attack 500 kvar fick han greppet sista biten på Betting Rebel/Ulf Ohlsson, rygg ledaren. Segertid 12,0a/1640 och 35.000 kronor. Johannes Denneman är ägare och tränare.

Colibri Des Pins pris 211123.jpg

Treårige Djang Limit (e. Django Riff) fick ett fint smyglopp i andra utvändigt för Mika Forss. 500 kvar attackerade han och efter en stark avslutning fick han greppet på ledande Yavapai Point/Jörgen Westholm. Segertid 14,9/2160 meter i karriärens första seger i den nionde starten. 40.000 kronor till Stall Färjan HB och AB NIAN med Petri Salmela som tränare.

Jörgen Westholm tog en snabb revansch i loppet efter med högkapable Gitan de Touchyvon (e. Tiego d'Etang). Han kom som galoppnoterad i sina senaste sju starter. Efter en fin inledning kunde Jörgen överta spets efter körda halvvarvet och sedan höll han ett jämnt 1.16-tempo till en säker seger. Segertid 16,2a/3140 och 35.000 kronor till Team Westholm AB med Josefin Bergström som skötare.

Femårige Rönningsgutten (e. Qvadrigo) har visat härlig form för sin tränare Niclas Torstemo. Efter en försiktig inledning och en störning i första sväng hamnade han i fjärde invändigt för Tomas Pettersson. Det såg väldigt "mörkt" ut för Tomas. Nu fick han chansen att komma loss 1400 kvar och varvet kvar var han med i andra utvändigt. Det blev en dramatisk upplösning då Guli Fantom/Jörgen Westholm, spets 600 kvar, galopperade 550 kvar och i samma veva galopperade Björkevarg/Ove Bakkevold Reime, spets varvet kvar och rundad 600 kvar. Rönningsgutten var nu helt ohotad i en mycket fin seger och han visade återigen sin härliga styrka. Segertid nya banrekordet 26,2a/2640. 30.000 kronor till Mats Norberg Grävtjänst AB i Färila. Maja Torstemo är skötare.

Rönningsgutten 211123.jpg

Treårige King Chaos (e. Red Hot Dynamite med Varenne som morfar) var helt ohotad från spets 1450 kvar för sin tränare Oskar J Andersson i karriärens första seger i den fjärde starten. Segertid 16,7/2140 meter. 25.000 kronor till Stillwell Avenue AB i Handen. Camilla Svahn är skötare. King Chaos är tredje avkomman till ostartade Quadretti Rigati. Mormor Canneloni lämnade Orecchietti 4,3 miljoner.

Tvåårige härlige fuxen Arras Beluga Wine (e. S.J.´s Caviar) var också han helt ohotad från spets för Ulf Ohlsson i karriärens tredje seger på sina första fem starter. Segertid 17,1a/2140, vilket också var ett nytt banrekord för svenska hingstar och valacker. 35.000 kronor till SBI Fastighets AB i Landvetter med Svante Båth som tränare och Kim Moberg som skötare.

Arras Beluga Wine 211123.jpg

Spelförslaget på V64 i travprogrammet på 480 kronor grejade fem rätt efter att dunderfavoriten Per Viking förlorat i den första avdelningen. Fem rätt och flera fyror gav ett resultat på 5.863 kronor.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON

Publicerad den 24 november 2021. info@gavle.travsport.se