Vermo 13 oktober

Lärlings-EM avgjordes på Vermo travbana i Finland. Sammanlagt var det kuskar från elva länder och Gävlekusken Lukas L Svedlund var Sveriges representant. Efter fyra körda lopp var Lukas vinnaren. Nu kan han kalla sig Europamästare.


Lukas L Svedlund var Sveriges representant i Lärlings-EM. Allt skulle, poängmässigt, avgöras efter fyra körda lopp. Hästarna var indelade i två grupper beroende på kapacitet och spår. Varje kusk fick köra två hästar i respektive kategori. Efter en seger, ett andrapris, ett fjärde och åttondepris var Lukas L Svedlund Europamästare. Suveränt! Ser man till svenska framgångar så var det här första titeln för en svensk kusk sedan 2006 då Johan Untersteiner var vinnaren.

Lukas började med Mr Capito som var en 20-oddsare. Han hade ett facit på 38 starter (1-2-5). Lukas körde till spets, vilket blev fjärde invändigt. Mr Capito avslutade bra till ett fjärdepris. I det andra loppet var Lukas en vinnare med Mister Lane (e.Scarlet Knight) 95 starter (10-10-13) som också var spelfavoriten i loppet. Från ett niondespår bakom bilen hamnade Lukas perfekt till i andra utvändigt och där kunde han vänta med attacken till sista sväng. Efter en bra avslutning fick han greppet sista biten. Tränare är Sirpa Tienhaara.

Caviar Creation 13 starter (5-2-0) var andrahandsfavorit i det tredje loppet. Även han från ett niondespår bakom bilen. Samma här. En bra start för Lukas som dock hamnade utan rygg. Nu höll Caviar Creation farten strålande till ett andrapris.

I det fjärde loppet hade Lukas Man In Black 139 starter (3-11-23) som var näst minst spelad. Efter ett lopp i femte invändigt grejade han ett åttondepris vilket skulle visa sig räcka till Europatiteln.

Lukas segrade på 39 poäng före Oisin Quill (Irland) på 36 poäng och Rika M Lindgren (Finland) 31 poäng.

Ett STORT GRATTIS!

"Nu kan man kalla sig Europamästare. Det tog dock en längre tid innan jag fattade att jag hade vunnit. Det var mycket "strul" med poängräkningen och jag trodde att jag hade torskat. Man pratade om att ryskan var tvåa i sista loppet och då skulle jag vara förloraren med två poäng. Nu var hon fyra i mål. Jag hade inte klart för mig den rätta ställningen inför sista loppet. Det var dessutom minuspoäng för bestraffningar, vilket gjorde det ändå svårare att hänga med. Inför sista loppet kom de och visade på telefonen hur det såg ut, men jag lade handen för och sa att jag är fokuserad på min körning".

Hade du koll på hästarna som var betrodda?

"Jag körde favoriten Mister Lane och han hade jag kollat på lopparkivet. Inför loppet kollade jag med Hannu Torvinen som kört hästen tidigare och jag fick bekräftat vad jag hade sett. Det var en fin häst, men han hängde högertöm i sista sväng och jag fick hålla emot. In på upploppet tog jag ut ett halvt spår för att inte störa de andra och det fungerade fint".

Förutom ryskan i sista loppet hade Riku M Lindgren från värdlandet Finland en stor chans på slutsegern. Hade du koll på honom?

"Han hade andrahandsfavoriten och han hamnade i rygg på ledaren. Min häst var jag tvungen att smyga med och jag visste att jag var chanslös. Nu blev han fast i rygg på ledaren. Hade han fått luckan hade han säkert avgjort och blivit mästare. Det är små marginaler som avgör".

Fick du kontakt med några av de andra tävlande?

"Jag och norrmannen hade bra kontakt. Vi tog några öl dagen innan på hotellet och "surrade" trav. Killen från Holland var också med och han var en bra kille. Belgaren däremot var en riktig spjuver. En kaxig kille som talade om för mig att jag skulle köra galopp. Han kom dock och gratulerade på efterfesten".

Hur såg du på arrangemanget och hur var stämningen på stallbacken?

"Ett mycket bra arrangemang där vi blev väl omhändertagna. Svensk Travsport stod för kostnaderna på hotellet. Stallbacken påminde om det vi har i Sverige och det såg nästan lika ut som på Dannero".

Fick du några fina priser?

"Jag fick en pokal och en glasskål och flera andra priser. Kanske inte så märkvärdigt, men det är titeln som är det viktigaste. Desutom att det var 15 år sedan en svensk lärling hade vunnit. Jag vet att nuvarande toppkusken Mats E Djuse var fyra 2019", sade Lukas som nyss hemkommen strax efter klockan 17.00 på torsdag eftermiddag.

J-E GUSTAFSSON

Publicerad den 13 oktober 2021. info@gavle.travsport.se