Jimmy Dahlman har fått en bra start som proffstränare

33% segrar och karriärens första V75-seger. Gävletravets senaste proffstränare, Jimmy Dahlman, har fått en bra start på sin tränarrörelse och snart flyttar han till en ny gård.


Jimmy Dahlman växte upp i Malmö och när det inte handlade om hästar var det mycket fotboll. Ett år spelade han för MFF i pojkallsvenskan, men det är inget Jimmy vill skryta om.

Nej, jag var en medioker anfallare som mest skällde på mina lagkamrater när jag inte fick de rätta passningarna. Men det var riktigt kul och jag spelade med några som senare lyckades bra och blev proffs. Vi tränade fem dagar i veckan, men jag var aldrig med på tisdagarna eftersom vi alltid var på Jägersro då”, säger Jimmy.

Med ”Vi” menar Jimmy sin pappa och farfar som såg till att Jimmys intresse för travsporten blev allt starkare. Till slut började Jimmy på Travskolan där det var en fin gemenskap.

Jag hängde ihop med Christoffer Eriksson, som även var grym i hockey, samt André Eklundh och Joakim Sandkvist. När vi blev äldre tog vi alltid moppen till travet. När jag hade kört mitt första licenslopp i ponnytravet sa jag att jag skulle sluta med fotbollen”.

Och så blev det. Skånepågen flyttade till Jämtland för att gå gymnasiet på Wången i tre år och under den tiden vann Jimmy sitt första lopp med stor häst, samma år han hade fått sin licens.

Mitt första lopp körde jag på Jägersro och slutade fyra och i andra loppet vann jag på Solänget med Keel Over som vi hade i träning på Wången. Vi satt sist utvändigt från spår tolv och blåste runt alla. Det loppet minns jag som om det vore igår”.

Efter studenten har du hunnit förkovra dig väl och skaffat kunskap hos flera tränare. Du har arbetat hos Robert Bergh, Per Lennartsson, Daniel Redén, Björn Röcklinger, Reijo Liljendahl, Ville Karhulahti, Jörgen Westholm och Fredrik Wallin. Det borde finnas en hel del i bagaget nu när du har startat din egen rörelse?

Ja, jag är nyfiken och ganska rastlös av mig. Jag har lärt mig saker hos alla. Dessutom var jag hos ”Ludde” Kolgjini på alla lov jag hade på gymnasiet och fick lära mig mycket om unghästar”.

Idag har du tio hästar på träningslistan. Sju av dem är ostartade, varav sex är tvååringar, vilket känns intressant för framtiden.

Det är jättefina hästar med bra stam och de är långt komna. Vi får se hur det blir, men vi har planer för att två av dem ska starta redan i år”.

Sanibel är stallets stjärna. Stoet kom till Jimmy i höstas och har vunnit två lopp på fyra starter där V75-segern på Åby i februari var den största både merit- och känslomässigt.

Det var min första V75-seger någonsin och dessutom var pappa och min lillebror, som inte alls gillar trav, på plats på Åby och kunde fira med mig efteråt. Det var stort”.

Sanibel mål 220212.jpg

Sanibel är fyra år och förhoppningen är att hon ska kunna vara med i större årgångslopp senare under året.

Hon gick bra som fyra näst senast och kändes fin även senast på Solvalla, men då blev allt fel. Nu siktar vi på den här starten hemma på Gävletravet under skärtorsdagen och går allt som det ska tar vi ett break och tränar på. Hon har inte så mycket pengar på sig, men jag tror att hon ska duga bra i bättre lopp och lång distans är också något jag tror hon ska klara bra”.

Sanibels V75-seger gav Jimmy Dahlman bra reklam och nästa steg i karriären är flytten från Julmyra till Skogsholma Travcamp utanför Hedesunda (4,7 mil från Gävletravet) där Oskar Kylin Blom huserat i några år innan det blir skifte från 1 maj då Oskar flyttar till Östervåla.

Det blir ett jäkla lyft för mig! Där finns en sandbana, slinga och rakbana och det är stora hagar och fina stallar. Hela miljön är fräsch. Det ska bli jäkligt roligt”.

Har du någon egen målbild som tränare?

Det är att ha en fungerande rörelse där hästarna ska vara fina och fungera bra. Går det som jag jobbar för ska jag kunna fylla på med fler hästar i boxarna och kunna vara med i de större loppen på lördagarna”, avslutar Jimmy.

Vi önskar Jimmy Dahlman lycka till som proffstränare på Gävletravet!

Kontaktuppgifter Jimmy:
Tfn: 073-836 43 44
Mail: jbdtrav89@gmail.com
Twitter: @JimmyDahlman

MATHIAS GUSTAFSSON

Publicerad den 11 april 2022. info@gavle.travsport.se