Lina Tallberger ny proffstränare på Gävletravet

Lina Tallberger gick klart proffstränarkursen i början av december och efter att hon och sambon flyttat från Sundsvall till Julmyra är hon från 1 januari Gävletränare.


När undertecknad pratar med Lina några dagar in på det nya året låter hon, trots full aktivitet de senaste dygnen, samlad och lugn efter flyttlasset. Och nu är det full fokus mot nya äventyr.

Det är alltid mer än man tror med en flytt, men vi har fått otrolig mycket hjälp av Myrsjö gård och från 1 januari är vi på plats. Vi har jobbat stenhårt de senaste dygnen och nu känns allt jättebra”, säger Lina, som är nybliven proffstränare.

31-åriga Lina är uppväxt i Sundsvall och började med hoppning som sjuåring innan travsporten kom in i bilden 2012.

Jag blev helt frälst. Det är så fascinerande att man kan leva på sin hobby och jag gillar när det är fart och fläkt, som det är på ett annat sätt jämfört med hästhoppningen”.

Det finns en anledning till att proffstränarkarriären börjar på en helt ny plats jämfört med tidigare.

Vi hade begränsat med plats på vårt förra ställe och det är svårt att hitta gårdar som fungerar för en travverksamhet. Dessutom är flera mindre banor norrut som inte tävlar så ofta och då blir det färre starttillfällen. När Julmyra dök upp kändes det helt rätt och nu bor vi geografiskt väldigt rätt med en helt annan närhet till flera travbanor jämfört med tidigare. Vi känner oss hemma redan”.

Just nu finns 19 hästar på träningslistan där Balotelli Crown är den mest framgångsrika hittills med drygt 1,2 miljoner kr intjänat.

Det är kul att se hur han utvecklas, trots att han nu blivit nio år. Andraplatsen i silverfinalen under elitloppshelgen förra året är bland det roligaste jag har varit med om inom travet. Han är stentuff och kommer att hävda sig bra även framöver. I övrigt har vi en blandad mix i stallet med starthästar och yngre hästar och det är några fler fina hästar på väg in i stallet”.

Hur många hästar har ni plats för och hur tänker ni kring rörelsen nu framöver?

Vi har tillgång till 22 boxar och fyra lösdrifter, vilket jag gillar, men det finns fler boxar häromkring om det skulle behövas. Jag är säker på mig själv om hur allt ska fungera, jag har jobbat hårt för att komma där jag är idag. Just nu söker vi efter personal och dessutom ska min familj också flytta hit där vi också kommer att få hjälp”.

Men du, karriären som kusk då? Obesegrad förra året!

Haha, ja det gick ju bra i det loppet jag körde. Jag kan känna mig lite stressad när jag kör själv och låter därför andra köra, men det är roligt att köra själv också och det kommer att bli fler gånger”.

Stallet har kört in över en miljon kr de två senaste åren med rekordet förra året på drygt 1,1 miljoner. Nu är det fokus mot nya mål och framgångar.

Jag älskar att tävla och vi ska ha vältränade och glada hästar som också gör det. Vi kommer att jobba stenhårt för det”, avslutar Lina.

Och vilken drömstart det blev på hemmaplan när Myrsjös Magica vann årets första lopp på Gävletravet förra veckan med Rikard N Skoglund i sulkyn.

Myrsjös Magica 220106.jpg

Varmt välkommen till Gävletravet, Lina!

Kontaktuppgifter Lina:
Tfn: 073-838 01 75
Mail: lina.tallberger@hotmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/stallinatallberger
Instagram: https://www.instagram.com/stalllinatallberger

MATHIAS GUSTAFSSON

Publicerad den 12 januari 2022. info@gavle.travsport.se