Gävle 28 augusti

Stalldubbel till Oskar Kylin Blom. Dubbelseger också för Sybille Tinter. Brioche en vinnare.


Fredrik Plassen och Lucas H Vikström grejade en fin stalldubbel till Oskar Kylin Blom. Italienfödde Arno Dell'est (e. Exploit Caf) kom i träning till Oskar i början på juli. Nu i sin första start i ny regi svarade han för ett mycket bra lopp som helt överlägsen trots ett tufft lopp. Fredrik Plassen avancerade direkt efter körda 500 meter och via utvändigt ledaren sista varvet stack Arno Dell'est undan till en fin seger. Segertid 12,6a/1640 och 10.000 kronor, vilket var förstapriset i samtliga lopp, till Terno Grönstrand med Djordje Kajie som skötare.

"Han hade gått ett 24-jobb på gården och det var bra rapporter. Jag blev lite tveksam efter provstarten så vi fick korta checkremmen lite. Han kändes stark hela vägen och det här var en bra seger", sade Fredrik.

Lucas H Vikström var också han offensiv i sin körning med Capital Gain C.C. (e. The Bank). Lucas kopierade Fredriks körning. Ut på första långsidan avancerade han från tredje utvändigt till utvändigt ledaren varvet kvar. Efter en tuff duell mot ledande Love Palema fick han ett säkert grepp sista biten. Segertid 12,6a/1640. Stall Asagården HB och Rolf Rapp är ägare med Johnny och Ing-Marie Persson som skötare. Fem segrar på nio starter över kort distans.

"Jag hade höga förhoppningar. Nu gick han ned rejält i klass. Trots en tuff inledning kom vi ganska enkelt fram till utvändigt ledaren. Jag hade norsken oryckt", sade Lucas.

Capital Gain C.C. 230828.jpg

Sybille Tinter hade två hästar till start och det blev en snygg dubbelseger. Bajaro B.R. (e. Maharajah) avgjorde en stenhård slutstrid efter ett lopp i tredje utvändigt. Det såg lite segt ut i sista sväng innan han tände om och kunde skaffa sig ett knappt grepp mot Red Rooster/Frida Asplund som dök invändigt sista 100 efter ett lopp i rygg på ledaren. Det krävdes ett målfoto. Segertid 14,1a/1640. Gerhard Sporrer är ägare.

Från samma position, tredje utvändigt, avgjorde också Sir Flax (e. Infinitif) men nu var segern säkrare än för Bajaro B.R. Sybille kunde sitta lugn sista biten. Segertid 13,8a/1640. Ägare är Sybille Tinter Racing AB. 

Fyraåriga Brioche (e. Orlando Vixi) fick ett fint lopp i andra utvändigt för Amanda Sjökvist och via utvändigt ledaren 600 kvar till spets 400 kvar stack Brioche undan till en säker seger. Segertid 17,0/2140 meter via 1.14 sista 800. Ägare är Mikael, Cecilia & Gustav Hedström och Johanna Berglin med Mikael som tränare. Loppet var det nionde försöket i Travbutikens B-tränarserie.

"Det är en bra utveckling i henne. Det såg mycket bra ut på papperet och det kändes bra hela vägen. Det är en jättesnäll häst som varit lite trög", sade Amanda. 

Brioche 230828.jpg

Bottnas Hope (e. Mister J.P.) kunde avgöra för Billy Svedlund i en stenhård slutstrid mot ledande Marjons Djinni och utvändige Uto Broline. Segertid 16,0/2160 meter. Alf Nordemo är uppfödare och ägare.

"Det var bra spring i benen. Hon klarade alla omstarter på ett bra sätt. Hon fick lite svårt med stilen sista biten men hon redde ut det på ett bra sätt", sade Billy.

Det är inte ofta som Jan I Jönsson gästar Gävletravet. Med bara två hästar i stallet var Wilgot (e. Super Photo Kosmos) en vinnare. Wilgot inledde vasst och var i spets i första sväng. Det såg länge klart ut och in på upploppet hade han ett säkert grepp. Nu tröt krafterna och det blev till sist en knapp seger mot bra avslutande Wimbledon/Mikael J Hedström. Segertid 15,3a/1640. Janne är uppfödare och ägare med Maria Mattsson som skötare. 

Wilgot 230828.jpg

2013 i augusti månad hade Janne en vinnare på Gävletravet. Mordor Broline var vinnaren. Bland flera fina travare som Janne haft under åren kan nämnas Tib Nibs (1,9 miljoner) och en av undertecknads favoriter Ullvar (1,1 miljoner) som var en stark kille. Janne nybliven 80-åring är nu en av få äldre kuskar som segrat som 80-åring i landet. Äldsta segerkusken är i dagsläget Arne Forsberg som var 81 år och 154 dagar när han vann med Kövras Spik. 

Styfs Mirakel (e. Bork Odin) visade bra styrka och inställning när hon kunde avgöra utvändigt ledaren sista varvet för Wiktor Kylin-Blom. Segertid nya rekordet 32,0/2140 meter via 29,3 sista 800 i karriärens första seger. Lars-Olof Styf är uppfödare och ägare med Johanna Karlsson som skötare. Styfs Mirakel är första avkomman till Styfs Maja som var vinnaren i Derbystoet 2006 till hela 60 gånger pengarna med Torsten Blomqvist i sulkyn.

Fenix Memphis (e. Federal Flex) var en riktig styrkevinnare. Mikael H Björklund avancerade varvet kvar från fjärde utvändigt. I sista sväng var han framme utvändigt ledaren. Trots det tuffa loppet var han den starkaste sista biten. Ett betydligt bättre intryck än i starten innan då han inte fick aktionen att stämma. Segertid 15,2a/1640. Familjen Svan är ägare med Liselott som tränare och Zabina som skötare.

"Nu var han fräsch och fin. Bättre med barfota fram och med brodd bak. Nu fick han rejält fäste. Jag hade ryckhuvan och norsken sparade", sade Mikael.

Kiss Sånna (e. Judge Joe med Varenne som morfar) var vass bakom bilen till spets för Allani Svarts. Nu valde han att släppa i första sväng, vilket blev tredje invändigt efter 500 meter. Nu kunde han glida ut i andra utvändigt 650 kvar och efter en stark avslutning fick han greppet sista biten mot ledande Dilemma/Rauno Pöllänen. Segertid nya rekordet 13,0a/1640. Aleksi Flink är ägare och tränare. Aleksi är också mer känd som skötare till A Teaser som var vinnaren i E3-finalen för ston.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON

Publicerad den 29 augusti 2023. info@gavle.travsport.se