Gävle 14 november

Fina framgångar för Gävletränade hästar. Två banrekord för kallblodiga hästar.


Det blev fina framgångar för Gävletränade hästar. Fem vinnare och först ut av vinnarna var fyraårige Some Picture (e. Classic Photo) som från tredje utvändigt och attack 500 kvar skaffade sig ett säkert grepp för Mats E Djuse. Segertid 16,3a/2140 och 25.000 kronor till Karin Lindfors som tränare, ägare och uppfödare med Jan-Olov Lindfors.

Vår chans i loppet var att det blev ett högt tempo. Det bet bra när jag attackerade och det blev ganska enkelt då jag såg att de mera betrodda i loppet satt fast. En jättetrevlig häst att köra”, sade Mats.

Efter andrapriset på hemmaplan blev han sjuk i starten efter. Vi har tränat på, men jag hade inga förväntningar alls. Jag blev förvånad när Mats kom i tredjespår i sista sväng”, sade Karin som haft tränarlicens sedan 1990. Vinnarodds 25,55 är långt från Karins högsta vinnarodds. Karin var uppfödare,ägare och tränare till Lady Triumph som vann på Rättvik 2012 till 66 gånger pengarna med Sören Eriksson i sulkyn.

Norskfödda Hvalstad Gyda (e. Tekno Odin) har svarat för en mycket fin comeback i träning hos Robert Wilhelmsson och Madelene Johansson.Madelene tog enkelt hand om spets och där fick hon bestämma tempot. Sista biten på upploppet blev hon rejält utmanad där Hvalstad Gyda svarade på ett fint sätt. Segertiden 31,8/2640 meter är ett nytt banrekord för sexåriga och äldre kallblod över 2640 voltstart.40.000 kronor till ägaren Glenn Nilsson i Dala-Järna.

Jag hade mycket krafter kvar, men nu blev hon ensam lite för tidigt och det blev onödigt hårt. Hon svarade bra på häst sista biten och hon kämpar hela tiden. Det är en jättesnäll häst som klarar alla distanser. Det var första gången över lång distans”, sade Madelene.

Reven Dejavu (e. Revenue) fortsätter att övertyga för tränaren Fredrik Wallin med Ellen Bergman som skötare. Linus Lönn hamnade bra till direkt och från utvändigt ledaren 1300 kvar kunde han överta spets varvet kvar och sedan var övriga utan chans att utmana. Segertid 13,1/2160 meter och 25.000 kronor. Maria Forsgren Haaranen är ägare och uppfödare med Jari Haaranen. Åttonde starten i regi Wallin och femte segern. Årets 73:e seger till stall Wallin och 12,8 miljoner.

Det är svårare att göra fel med den här hästen. Han trampade bra iväg och vi hamnade bättre till än vad jag hade förväntat. Nu blev vi välvilligt släppta till spets varvet kvar och sedan kunde vi sticka undan till en ohotad seger. Det är kul att få köra honom och få känna sig som en kung”, sade Linus.

I karriärens andra start i monté var Atom Bet (e. Traders) en stark vinnare för Agnes Larsson. Första gången han provade monté blev han diskad. Nu var han bara bäst när han från utvändigt ledaren och spets 750 kvar höll greppet hela vägen mot G.K.Xit/Emilia Leo som smygit med i rygg. Segertid 16,2a/2140 och 25.000 kronor till Easy KB med Olle Alsén som tränare och Annie Skoglund som skötare.

Jag fick veta att han var i bra form, men samtidigt osäker. Nu var jag bara fokuserad på att han skulle vara felfri. Jag provade för spets men insåg att ledaren inte skulle släppa. Då tog jag en lugn dödens. När vi fick spets kändes det mycket bra och han var jättebra”, sade Agnes som nu grejade årets 21:a seger och i intjänade pengar 1,4 miljoner.

En stor eloge till Agnes som grejade det. Han är inte helt lätt. Vi provade förra året med ridträning men då var han inte mogen som fyraåring. Jag tror han ska passa bra i monté med lite mera rutin”, sade Olle.

Västammade Önas Ramone (e. Nuncio) var en spetsvinnare för Tomas Pettersson. Han fick lite press under vägen och med värsta hotet, Light On Me, i rygg blev det en säker seger. Segertid 15,3/1640 meter. 10.000 kronor till Jrj Stables HB i Vimmerby med Kristofer Jansson som tränare och Tilda Rosenberg som skötare. Önas Ramone är femte avkomman till Sissel Godiva (2,5 miljoner) som var en vinnare i Oaks 2007. Hon har tidigare lämnat Önas Nougat (1,5 miljoner).

Treåriga norskfödda Johanna (e. Särpefanten) var kvällens andra vinnare med ett nytt banrekord. Ole Johan Östre tog enkelt hand om spets och där fick han bestämma hela vägen till en säker seger även om det såg lite krisaktigt ut in på upploppet då hon bromsade och såg ut att nästan stanna. Nu fick kusken henne på andra tankar. Segertid 31,4/2140 meter och fina 50.000 kronor. Ägare är Ole Johan Undrom och J Kirsten i Norge.

Mattias Djuse grejade en fin kusk och stalldubbel med två fina treåriga debutanter. Mastroianni (e. Twister Bi) hamnade i fjärde utvändigt. 600 kvar attackerade Mattias och via andra utvändigt i sista sväng kunde han avgöra på ett säkert sätt sista biten mot Pax Quo Vadis som gjort grovjobbet sista 800. Segertid 17,6/2140 meter via 13,8 sista 800. 25.000 kronor till Wonderboys AB med flera och Sandra Werner som skötare. Mastroianni är åttonde avkomman till NordicGoldNovember som också lämnat miljonärerna Premier Kronos och Aword Kronos med Ina Scot som mormor.

Från bakspår hamnade Mattias perfekt till med Dicks Dollar (e. Timoko) som redan i första sväng var utvändigt ledaren. Mattias laddade framåt och kunde överta spets efter 500 meter och sedan hade han koll på övriga i en säker seger. Segertid 17,7/2140 meter och 25.000 kronor. Ägare är Dicks Hushållsservice AB med flera och Dick Mård som uppfödare med Annie Olsson som skötare. Dicks Dollar är andra avkomman till Lisa C.D. som tränades av Rauno Pöllänen. Mormor Syfröken har lämnat Isak C.D. (1,8 miljoner).

Bengt (e. El Mago Pellini) har inlett karriären på ett stark sätt för Oskar J Andersson. Från spets var han en säker vinnare i karriärens femte seger på åtta starter. Segertid 15,5a/2640 när han provade distansen för första gången. 25.000 kronor till MOAB Entrepenad AB i Strängnäs med Alexander Andersson som skötare och Li Hanné som uppfödare.

Spets och slut var segerreceptet för Rut Taxam (e. Formula One). Elin Sörman kunde enkelt försvara innerspåret i spetsstriden. Efter lugna 21,5/500 blev det lite bättre tryck varvet kvar. Nu visade Rut Taxam bra inställning när hon svarade på ett starkt sätt och Elin hade ett säkert grepp hela upploppet. Segertid 16,7/2140 meter och 25.000 kronor till tränaren och ägaren Anna Andersson. Andra segern i 21:a starten för Elin som också är skötare.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON

Publicerad tisdag 14 november 2023. info@gavle.travsport.se