Gävle 7 september

Bedazzled Sox vinnaren i Fyraåringsstjärnan. King of Greenwood spetsvinnare i Tommy Åströms lopp och The Vegetarian skrällvann med Johan Brandel.


Bedazzled Sox (e. Brilliantissme) har under hela sin karriär tävlat mot de bästa i årskullen och han har gjort en strålande karriär hittills. Från utvändigt ledaren var han den starkaste i Fyraåringsstjärnan med 150.000 kronor till vinnaren för Torbjörn Jansson. Efter tuffa 07,1/500 och 09,8/1000 hade han modet att stå emot smygkörda konkurrenter. Tredje starten över kort distans har blivit två segrar och ett andrapris. Han har nu tjänat över 5,5 miljoner. Han började karriären med nio segrar och tre andrapris på de första tolv starterna. Segertid nya rekordet 10,1a/1640. Ägare är SRF Stable med Roger Walmann som tränare och Isabell Ahlm som skötare.

"Han är helt enkelt bäst. Jag anade att det skulle bli så här med positionerna. Han gör det bra varje gång och det har bara varit smådetaljer vid flera tillfällen. Trots utvändigt ledaren kan jag köra honom i det tempo som passar honom bäst. Jag kände i sista sväng att det nog skulle gå bra. Han bränner inga krafter och han är väldigt allround. Han grejar alla distanser", sade Torbjörn som kört hästen i samtliga 23 starter.

Han vann E3-långa finalen som treåring och han var tvåa i den korta finalen. Han var fyra i Kriteriet efter en galopp. I 16 av sina 23 starter har han tjänat över 100.000 kronor. Fjärde gången som Torbjörn var en vinnare i Fyraåringsstjärnan som körts sedan 1980. Gormer 1985, Kramer Chick 1998 och I'm the Answer 2012 är de tidigare vinnarna.

Rikard N Skoglund kunde lite turligt överta spets i första sväng med King of Greenwood (e. Russel November) sedan ledande Go Peppergirl galopperat. Där fick han bestämma tempot och han höll greppet hela vägen i en stenhård slutstrid mot spelfavoriten Doge As (spelad till 16 på tian) i Tommy Åströms lopp som körts sedan 2011 när Tommy blev pensionär. Segertid 11,9a/1640 och 50.000 kronor till Granton Marketing BV och Jeanne Lau BV. Per Henriksen är tränare.

"Nu hade vi lite flyt och kunde överta spets. Det blev inte så tuff inledning och det kändes bra i sista sväng men det blev tight i en snabb avslutning", sade Rikard.

Fyraårige Riverdale Z. (e. Maharajah) inledde karriären med sex raka segrar för sin uppfödare och tränare Conrad Lugauer. Sedan har det bara blivit ett fjärdepris som bäst i fyra starter. Nu var hon tillbaka som en vinnare i det fjärde försöket i Maharajahs Stoserie med final 26 oktober. Conrad laddade framåt från bakspår bakom bilen och kunde via tredjespår och utvändigt ledaren överta spets 1350 kvar. Det blev en tuff inledning och slutstriden blev stenhård mot uppvaktande Denali Doc/Rikard N Skoglund som verkligen bjöd strid och Nunja/Claes Sjöström som också hon blev närgången sista biten. Segertid 13,1a/2140 och 40.000 kronor. Ägare är Karin Walter-Mommert i Tyskland med Carolin Jansson som skötare. 2017 körde Conrad svenskt rekord med Harran Boko på Gävletravet för fyraåriga hingstar/valacker över 2640 meter voltstart.

Johan Brandel avslutade en mycket fin travkväll med seger. The Vegetarian (e. S.J.´s Photo) fick ett perfekt smyglopp i rygg på ledaren och när Johan attackerade fick han ett säkert grepp. Segertid nya rekordet 15,9/2140 meter. 25.000 kronor till Johan och Tomas Brandel som är uppfödare, ägare och tränare. The Vegetarian är andra avkomman till  i sju starter segerlösa Anjouiata. Mormor Iata Käll har lämnat Diamanten (8,8 miljoner).

"Det har krånglat hela tiden. Nu har hon visat utveckling i varje start och jag hade en god känsla hela vägen. Hon har blandat och gett", sade Johan, om treåringen som var ett av två ston i loppet.

The Vegetarian 230907.jpg

Pydin (e. Moe Odin med Järvsöfaks som morfar) var med som fjärde häst invändigt för Tomas Pettersson. Ut på sista långsidan löste det sig helt perfekt när han kunde slinka ut i andra utvändigt. Där kunde han vänta med attacken till in på upploppet och i en stenhård slutstrid fick han greppet på Soldhöjdens Drake/Torbjörn Jansson som skaffat sig greppet 200 kvar. Månlykke A.M. avslutade bra till tredjepriset. Segertid nya banrekordet 21,7/2160 meter för äldre svenska hingstar/valacker.  Loppet var ett försök i DubbelCupen med final på Bergsåker 11 oktober. 50.000 kronor till familjen Torstemo med Bo som uppfödare och ägare och Niclas som tränare och Anna som skötare.

Pydin 230907.jpg

Tredje raka segern och den tredje på fem starter för treåriga Sonesta (e. Bold Eagle). Från bakspår kom hon fint igenom första biten för tränaren Jörgen Westholm. Redan i första sväng var man framme utvändigt ledaren och efter körda halvvarvet kunde Jörgen överta spets. Segertid 14,3a/2140 och 40.000 kronor till Stall Slugas. Jakob Asplund är skötare. 

Än värre är femårige Global Caps (e. Ready Cash med Viking Kronos som morfar). Sjunde segern i åttonde starten imponerar. Jorma Kontio laddade framåt och kunde överta spets efter 500 meter som öppnades efter 08,4. Sedan kunde Jorma dämpa farten till 12,3 första 1000. Han höll ett säkert grepp mot Deuce/Tomas Pettersson som släppte spets och sedan bjöd strid hela upploppet. Två mycket fina insatser av två formstarka hästar. Segertid nya rekordet 12,4a/1640 och 30.000 kronor. Ägare är Nickback Invest AB med flera. Timo Nurmos är tränare. Nicklas Bäckström har också en mycket fin treåring i obesegrade Our Pride efter fem starter. Han kommer att tillhöra en av favoriterna i kriteriekvalen och förhoppningsvis vidare till finalen.

Treårige Nagambie Boko (e. Southwind Frank) avgjorde på ett fint sätt från utvändigt ledaren i karriärens andra start för Magnus A Djuse. Segertid 17,2/2140 meter via vassa 12,8 sista 800. 25.000 kronor till Sjöblom Gruppen AB & Fjellström Häst AB. Timo Nurmos är tränare med Justine Hamelin som skötare.

Ulf Ohlsson hamnade bra till i andra utvändigt med Vessle Moen (e. Moe Odin). 500 kvar attackerade han och efter en tuff slutstrid fick han greppet sista biten på ledande Målbo Urbin/Jörgen Westholm. Segertid 27,3a/2140 via 24,7 sista 800. 30.000 kronor till Märet Rusk som är uppfödare och ägare tillsammans med Sven Feitkenhauer. Wiktor Kylin-Blom är tränare. Johanna Karlsson är skötare. Vessle Moen är andra avkomman till Vessle Jahna (1,5 miljoner) som var en vinnare i Sto-SM 2010 på Bollnästravet.

William Ekberg var inne på att köra i spets med Fiji (e. Zola Boko med Varenne som morfar). Han grejade också spetsstriden mot tufft uppvaktande Noocandy/Björn Bylund och inledningen blev verkligen stenhård. 15,7/500 och 14,5/1000. Trots det tuffa tempot höll William ett säkert grepp hela vägen. En mycket fin prestation av hästen i karriärens andra seger på 53 starter. Segertid nya rekordet 14,6/2140 meter. 25.000 kronor till Need A Hand AB i Västerås med Jukka Kivelä som tränare. Loppet var det nionde försöket i Hedlunds Åkeri AB:s lärlingsserie som toppas av William i helt suverän stil poängmässigt med sina tre segrar i serien.

Spelförslagen i programmet V64, V4 och Dagens Dubbel gav utdelning på samtliga förslagen.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON

Publicerad den 7 september 2023. info@gavle.travsport.se