Gävle 7 juni

Caia, Lill Hans och Toscana Southwind tre fina hemmavinnare.


Fyraåriga Caia (e. Cantab Hall) gjorde sin första start i regi Fredrik Wallin i Gävletravets Mästarpokal och det slutade med succé. Caia har mest tävlat med autostart, men hon klarade starten från ett knixigt andraspår för Fredrik. Caia var med som tredje häst innan Fredrik valde positionen utvändigt ledaren 1200 kvar och via ett litet speedryck var han i spets varvet kvar. Caia såg mycket fin ut hela vägen till en helt ohotad seger. Segertid 15,0/2140 meter och 50.000 kronor. Ägare är P Lahti-Luopa & T Suvelan i Finland. Matilda Bergström är skötare.

Otroligt skönt. Hon är kvick i benen och hon vill verkligen tävla. Det kändes mycket bra hela vägen och det fanns krafter kvar. Jag är inne på att prova i Stosprintern”, sade Fredrik.

Lill Hans (e. Bork Odin med Järvsöfaks som morfar) öppnade riktigt bra för Oskar Kylin Blom som var i spets efter 500 meter från ett tillägg i Hästägarekannan. Han drog upp tempot successivt och i sista sväng blev han rejält utmanad av spelfavoriten Blomsterprinsen/Mats E Djuse. Lill Hans svarade bra på tryckaren och höll ett säkert grepp sista biten. Segertid 26,7/3160 meter och 40.000 kronor. Ägare är Stall Kawiwa HB i Sandviken med Ellinor Roos som skötare. Femte starten i regi Oskar och första segern av totalt åtta segrar.

Det blev helt perfekt. Jag hade allt lite feeling för att det skulle kunna gå bra. Tanken var att komma före Mats så att han skulle få göra grovjobbet. Det var tufft i sista sväng men han höll farten strålande”, sade Oskar.

Från fjärde utvändigt avancerade Troels Andersen 800 kvar med Toscana Southwind (e. Bold Eagle) och efter en mycket vass avslutning fick han greppet sista biten på ledande Graces Bird. Segertid 14,0a/2140 via underkant 1.10 sista 800. Loppet var ett försök i Maharajahs Stoserie med final på Gävletravet 31 oktober. 40.000 kronor till Stall Rita med Peter M Andersen som skötare.

Det var åttonde starten för mig och andra segern av totalt nio segrar. Hon blev borta länge efter en skada i sista starten förra året på Halmstad. Jag har kört snällt i de tre första loppen i år. Idag kändes hon mycket fin och det var en snabb avslutning. Jag var tveksam om vi skulle hinna fram men hon svarade bra på rycktussar”, sade Troels.

Jörgen Westholm hade en fin kväll med en stalldubbel och nu gick han i topp som tränarchampion. Steady One (e. Maharajsh med Ready Cash som morfar) visade fin styrka och inställning när han avgjorde Hästägarestayern. Från utvändigt ledaren redan 2300 kvar blev han avlöst av stallkompisen Haxo D´avignere ut på slutvarvet och de båda hade en fin fight med Steady One som den starkaste sista biten. Segertid 15,9/3160 meter och 40.000 kronor till Berglund Spelkonsult AB i Uppsala. Victor Sundgren är skötare.

William Ekberg var vinnaren i det femte försöket i Hedlunds Åkeri AB:s Lärlingsserie med formstarka Global Evergreen (e. Ready Cash) Från andra utvändigt fick han ett perfekt smyglopp och han kunde vänta med attacken till in på upploppet. Segertid 14,7a/2140 och 30.000 kronor. Ägare är Team Westholm AB & Peter Magnusson med Sandra Gustavsson som skötare.

Jorma Kontio kunde överta spets efter 400 meter med Holms Oden (e. Bork Odin) efter att Oskar Kylin Blom släppt spets med Bäcklös Tili. Jorma drog undan med Oskar klistrad i rygg och det blev en härlig fight mellan två riktigt fina treåriga kallblod. Bäcklös Tili utmanade rejält men fick inte greppet. Det krävdes dock ett målfoto. Segertid 28,9/2160 meter. 50.000 kronor till Holm Gård i Hudiksvall AB med Alf Nordh som tränare och Annica Johansson Nordh som skötare.

Markus B Svedberg presenterade en välstmmad fin treåring i Lupin Mearas (e. Propulsion med Viking Kronos som morfar). I spets fick han bestämma tempot till en säker seger efter 11,8 sista 800. Segertid 14,6a/2140 i karriärens första seger. 40.000 kronor till Olof Brodin (Chartering) AB. Han är nionde avkomman till Intensity Kronos som också lämnat Guzz Mearas (4,4 miljoner) och Fortune Mearas (2 miljoner). På mödernet äterfinns flera toppston.

Eskils Stjerna (e. Tekno Odin) grejade spetsstriden den första biten innan Per Lennartsson valde att släppa till spelfavoriten Moalva C.G./Mats E Djuse i första sväng. Cirka 120 kvar fick Per luckan och Eskils Stjerna växlade tempo på ett helt suveränt sätt. Segertid 27,2a/1640 och 50.000 kronor. Erik Hom är tränare och ägare med Stina Bäcklund som skötare.

Domino Time Trot (e. International Moni) öppnade vasst bakom bilen till spets för Ulf Ohlsson till en helt ohotad seger i ett fyraåringslopp för ston. 50.000 kronor till Stall Reijo Lijlendahl AB med flera och med Reijo som tränare och Pernilla Sundling som skötare.

Mats E Djuse var i spets i första sväng med treåriga Blits Lane (e. Nuncio) som i karriärens andra start höll greppet hela vägen. Segertid 17,2/2140 meter via 15,5 sista 800. 25.000 kronor till Team JP AB (Jennifer Persson) med Jennifer som tränare. Blits Lane är andra avkomman till Blits Buitenzorg som vann 30 lopp varav 16 segrar i monté.

Kvällstävlingarna hade rubriken OKB-dagen med Oskar Kylin Blom i centrum med ett ponnylopp och OKB Trotting Challenge också för ponnyhästar med två inbjudna gäster Anders Bäckström och Mikael Lindholm. Oskar hade bästa hästen av de fyra i racet med Brynimyransbeowulf som från spets var helt ohotad över 640a. Natacha Piper i Skutskär är ägare.

Dante C.C. (e. Fantom 58 segrar) var vinnaren i Oskar Kylin Bloms lopp för ponnyhästar kategori B. Loppet kördes för tionde gången och fjolårets vinnare, Skotts Absint/Vera Jansson var också med. Som ensam på start höll Vera spets men ut på sista långsidan kunde hon inte svara Dante C.C. Som öppnat bra för Emma Åberg. Dante C.C. Stack undan till en ohotad seger i tredje raka segern under året och fyra raka segrar i resultatraden. Segertid nya rekordet 2.03,8/1660 meter. Ägare är Peffelini AB i Borlänge.

Vi köpte honom i mars månad i år och det har börjat bra med tre raka segrar. Han har stor kapacitet men han har lite hjärnspöken ibland. Han vill springa fortare än vad benen klarar av. Det blev en kort startgalopp och jag såg att ledaren drog undan. Nu fick han kuta på i sitt egna tempo”, sade Emma som har ett fint facit som kusk och även som tränare. Sex segrar på 13 starter som kusk och fem segrar på åtta starter som tränare. Emma var en vinnare med Hercules S.Z. (e. Fantom med 15 segrar på 53 starter varav fyra segrar på Solvalla) på Gävle 20 april. Sundbys Tuva är mor till Dante C.C. som lämnat många mycket bra avkommor med drottningen Thyra Tyrann i topp med 128 segrar och 368.801pp.

Det kördes också det tredje varmblodsloppet i Babyraceserien. Idealtiden var 1.35,0 och vinnare var Fredrik Plassen med Gallium Kronos (e. Gu d´heripre 7,3 miljoner) trots en galopp på vägen. Gallium Kronos travade 34,8/2160 meter. Oskar Kylin Blom är tränare med Bonanova Stables som ägare.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON

Publicerad lördag 8 juni 2024. info@gavle.travsport.se