Gävle 18 maj

Härlig V75-dag i värmen med flera mycket fina prestationer. Magnus A Djuse bäst av kuskarna med tre segrar.


Nioårige Stoletheshow (e. Exploit Cat) fortsätter att leverera på ett strålande sätt. Från positionen utvändigt ledaren avgjorde han H.K.H.Prins Daniels lopp med 400.000 kronor till vinnaren för Magnus A Djuse som haft fina framgångar med honom. Sex segrar på åtta starter i år imponerar. Click Bait grejade spetsstriden sedan Hail Mary tappat en sko och en boots efter cirka 150 meter. Magnus tog en ”lugn” dödens och det fanns krafter kvar för att kriga ned ledaren och hålla övriga smygkörda på avstånd. Mycket imponerande. Segertid 09,7a/1609. Global Glide AB i Skövde är ägare med Frode Hamre som tränare och Amalie Bördal Lyssand som skötare.

Karma Mearas (e. Face Time Bourbon med Viking Kronos som morfar) svarade för en lysande årsdebut och dessutom första starten för Markus B Svedberg i Activateds Stolopp som nu kördes för tredje gången. Markus fick ett bra lopp omväxlande i andra/tredje utvändigt. Nu fick Karma Mearas göra grovjobbet sista halvvarvet och det var starkt att skaffa sig greppet på ledande Waypoint Sequence. Segertid nya rekordet 13,5/2140 meter och 110.000 kronor. Ägare är Olof Brodin (Chartering) AB. Elina Johansson är skötare.

Det blev norsk seger i H.K.H.Prins Daniels lopp och det blev också norsk seger i Gunnar Wallbergs Minne. Arding (e. Wik Stjernen) kom med ett gott rykte och i bra form. Magnus A Djuse avancerade redan efter körda halvvarvet från femte utvändigt och det löste sig bra när han kunde krypa ned i tredje utvändigt 1200 kvar. Sista halvvarvet fick han trava utan rygg i tredjespår och det blev en stenhård fight hela upploppet mot ledande Rams Bror som förmodligen tappade segern för Erik Adielsson då han var nära en galopp cirka 50 kvar. Segertid 24,0/2160 meter och 200.000 kronor. Tom Ole och Inger Ö Nyborg är ägare med Anna Nyborg som tränare.

Hulte Alva (e. Hulte Magnus) fick ett bra lopp i andra utvändigt för Ulf Ohlsson i Mofaksans Stolopp. 700 kvar attackerade han och Hulte Alva skaffade sig ett säkert grepp in på upploppet. Segertid 24,9/2160 meter och 100.000 kronor till uppfödaren, ägaren och tränaren Leif Jonsson. Malin Lindell är skötare.

PolePosition (e. Propulsion) var en av de stora V75-favoriterna som grejade sitt favoritskap. Magnus A Djuse greja spetsstriden mot Matiere som såg ut att ta sig till spets. Efter en lite tvekande början fick han upp farten på PolePosition och väl i spets hade han allt under kontroll i en mycket säker seger med krafter kvar. Segertid nya banrekordet 13,3a/2640 för svenskfödda femåringar. Det tidigare rekordet hade Speedy Tilly på 13,6 från 2020. 110.000 kronor till tränaren och ägaren Daniel Redén (Stall Zet) med Ninni Gardelin som skötare. Uppfödare är Bloms Konsulting. PolePosition är tredje avkomman till Uppsala Kronos som också lämnat tre år äldre syrran Icelands Falls.

Tomas Pettersson var offensiv med Ajlexes Hans (e. Maharajah) som från spets i ett högt tempo, 11,1/500 och 12,1/1000, höll ett säkert grepp mot Sparky´s Dream som utmanade rejält från start och sista halvvarvet. Segertid 12,6a/2140 och 110.000 kronor till uppfödaren och ägaren Anders Jonsson. Linnéa Nyrén är skötare.

Fyraårige Oracle Vixi (e. Nuncio) kom till start med en seger på sina tio första starter och i prispengar 171.500 kronor. Nu hade tränaren och ägaren Stefan Melander laddat med barfota runt om och med jänkarvagn. Örjan Kihlström tog enkelt hand om spets och efter vassa 08,2 första 500 fick Oracle Vixi dra undan i sitt egna tempo till en helt ohotad seger. Mycket imponerande. Segertid 10,9a/1640 och 110.000 kronor. Mikael Pettersson är skötare.

En mycket fin spetsvinnare var också Mizai (e. Donato Hanover) som efter 08,7 första 500 fick bestämma hela vägen för Mats E Djuse i en säker seger. Segertid 11,5a/2140 och 125.000 kronor. Ägare är Asta Invest AB i Hudiksvall med Jan Ove Olsen som tränare och Emma Mattsson som skötare.

Daytona Roc (e. Filipp Roc), ett av tre ston i loppet, övertygade i sin först start i monté för Jonathan Carre. Hon fick ett bra lopp i andra utvändigt och hon avgjorde på ett starkt sätt efter en snabb avslutning. Segertid 12,3a/1640 och 50.000 kronor. Scud.SantEusebio SNC Di.Rocca är uppfödare och ägare med Björn Goop som tränare. Loppet var ett försök i Gävleborgs Montéserie.

Årets första seger för Caughtredhanded (e. Express Bourbon) som övertygade när han avgjorde på ett säkert sätt från positionen utvändigt ledaren för Örjan Kihlström. Segertid 14,4/2140 meter via vassa 1.11 sista 800. 40.000 kronor till Team Baggan På Stället med Svante Ericsson som tränare och Angelica Örtlund som skötare.

Marseille (e. Maharajah) och Kudos Kazoo bjöd på en härlig duell i ett lärlingslopp. Dante Kolgjini grejade spetsstriden med Kudos Kazoo efter en stenhård inledning mot Marseille där Johanna Lind visade att hon var intresserad. Nu fick Johanna ge sig efter tuffa 09,5 första halvvarvet. Dante kunde dämpa till 14,6 första varvet och då gled Johanna fram utvändigt och satte återigen press på ledaren. Det stod och vägde hela upploppet där Marseille till slut avgjorde via ett målfoto. Två fina prestationer där övriga var utan chans. Segertid 13,5a/2140 och 50.000 kronor. Ägare är Stall Marseille-Easy med Stefan P Pettersson som tränare och Bea Fahlstedt som skötare.

Rikard N Skoglund avslutade en mycket fin travdag med seger för egentränade Tracy Tribut (e. S.J.´s Caviar) som visat fin form i årets två första starter. Hon öppnade stabilt och bra från ett fjärdespår i volten till spets och sedan höll hon greppet hela vägen i en snabb avslutning. Segertid 15,0/2140 meter och 40.000 kronor. Ägare är Östersunds Värme & Kylteknik AB.

Sextonåriga Hults Shamira (e. Darius Roll 21 segrar på 90 starter och 59,350pp) hade ingen pallplats på tolv starter ifjol. Nu var hon tillbaka som en vinnare i Gävles Lilla Pris för ponnyhästar. Hanna Örnell hamnade i rygg på ledande Slätthans Smaragd/Wilma Malmberg. Varvet kvar gled hon fram snett utvändigt ledaren och när denne galopperade 500 kvar kunde Hanna överta kommandot. Hults Shamira blev nu utmanad av Diva Skott/Vera Jansson som bjöd upp till strid som i ivern oturligt galopperade i cirka 20 meter kvar. Segertid 53,4a/1640 och 2000pp. Felicia Örnell i Vikarbyn är ägare och en riktig familjehäst. Hults Shamira har ett bra facit på Gävletravet. 2022 var hon vinnaren i Lilla Påskägget och 2021 vann hon ponnyloppet Team OKB.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON

Publicerad lördag 18 maj 2024. info@gavle.travsport.se