Gävle 30 juni

Ies Elisabet en montévinnare. Jimmy A Åsberg en vinnare. Calle Järnkrok vinnaren i NHL Trotting Challenge.


Det bjöds på fina tävlingar under OKB-dagen med många sponsorer och fina priser. En som imponerade var Ies Elisabet (e. Super Photo Kosmos) i montéloppet för Jonathan Carre. Från andra utvändigt väntade Jonathan med attacken till cirka 350 kvar och via en sylvass avslutning var hon helt outstanding. Segertid 14,1/2180 meter via 11,3 sista 800 och 1.10 sista 400. 35.000 kronor till IFG Konsult AB med Fredrik Wallin som tränare. Loppet var det elfte försöket i Trav Gävleborgs Montéserie. Jonathan toppar listan helt överlägset med sina fyra segrar.

Jimmy A Åsberg kör inte så många lopp längre. Nu hade han en fin vinnare i Nice Knight (e. Scarlet Knight) som från sjunde utvändigt rundade alla sina konkurrenter på slutvarvet efter en mycket stark avslutning i spåren. Segertid 15,5/2680 meter och 25.000 kronor till Anders Jonsson och Stall Stora Hälla. Elin Gjerdet är skötare. Loppet var det sjätte försöket i Travbutikens B-tränarserie.

"Det här var en liten minicomeback. Jag har fått vänta lite tills jag har kommit i dressen. Det var en vältränad häst", sade Jimmy.

Nice Night 230630.jpg

Kvällens kusk var Örjan Kihlström med tre segrar och nu har han tagit kommandot i kuskligan med fyra segrar tillgodo mot Oskar Kylin Blom. Tallmons Viking (e. Järvsö Björn) var en överraskande vinnare till 29 gånger pengarna. Efter ett lopp i tredje utvändigt och attack på sista långsidan var han starkaste sista biten mot en tapper Kleppbest som gjort grovjobbet i tredjespår fram till sista sväng. Segertid 27,7a/2640 via 26,5 sista varvet. 30.000 kronor till Jmb Travsport AB i Bollnäs med Jonas Bergdahl som tränare och Josefine Frank och Molly Bergdahl som skötare. På mödernet återfinns Svall Indra som lämnade Svall Ivar.

Välstammade fyraåriga Wonderful Tonight (e. Magic Tonight, Elitloppsvinnare 2015 och Caddie Lisieux 3,7 miljoner) var en mycket stark vinnare efter ett lopp utvändigt ledaren i det andra försöket i Maharajahs Stoserie. Loppet kördes i ett tufft tempo, 09,3/500 och 12,3/1000, med en lite pigg Noocandy i spets. Örjan Kihlström satt lugn utvändigt och in på upploppet skaffade han sig ett säkert grepp. Segertid 12,9a/2140 och 40.000 kronor till SRF Stable med Roger Walmann som tränare och Wilma Friberg som skötare. Mormor Caddie Dream lämnade Readly Express (24,7 miljoner).

Örjans tredje vinnare var fyraåriga Last Gift C.G. (e. Gift Kronos med From Above som morfar). I första sväng kunde han överta spets utan strid och sedan fick han bestämma tempot till en säker seger. Segertid 16,1a/2140 och 10.000 kronor. Ägare är Northwind Stable med Henry Baltzar som tränare och Mikael Kevganranta. 

Fyraåriga Solöns Skrammel (e. Nuncio) fick ett fint smyglopp i fjärde utvändigt för Magnus A Djuse. Ut på sista långsidan kunde han följa med i rygg på Espanol som avancerade till spets i sista sväng. Solöns Skrammel visade fin styrka när hon fick greppet sista biten i en tuff slutstrid. Segertid 15,6/2160 meter och50.000 kronor till uppfödarna, ägarna och tränarna Henning Rustad och Annica Berg-Rustad. 

Det är inte ofta som Jorma Kontio vinner till ett högt odds. Efter fyra starter utan någon topplacering var treåriga Blast Pad (e. Uncle Lasse) en vinnare till 19 gånger pengarna. Jorma fick ett perfekt lopp i rygg på ledaren och när luckan kom 200 kvar avgjorde Blast Pad väldigt enkelt. Segertid 16,3/2140 meter via 13,4 sista 800. 40.000 kronor till uppfödaren, ägaren och tränaren Stefan Melander. Fatawu Abdallah är skötare. Stefan kunde glädjas åt en stalldubbel då Runway Threshold (e. Nuncio) grejade andrapriset för Mats E Djuse.

Daniel Wäjersten har en lovande treåring i Appia Express (e. Readly Express) som börjat sin karriär med två raka segrar. Båda segrarna från den tuffa positionen utvändigt ledaren. Appia Express kunde inte vara med i spetsstriden från sitt innerspår. 1500 kvar valde Daniel positionen utvändigt ledaren och det blev en rejäl tempoökning. Halvvarvet kvar kunde han överta spets till en säker seger. Segertid 16,2/2140 meter och 40.000 kronor till En av Stall Kennys Andelshästar. Johanna Persson är skötare.

Välstammade treåriga Majblomster (e. Tekno Odin med Järvsöviking som morfar) drog undan i spets för Mats E Djuse. Den enda som kunde följa var Friska Viljan/Oskar Kylin Blom och de båda var nära hundra meter före övriga. Majblomster höll farten till en säker seger och två mycket fina treåriga kallblod med framtiden för sig. Segertid 29,1/2140 meter och 50.000 kronor till Stall Rabatt med Jenny Pettersson som skötare. Majblomster är lillasyster till Stjärnblomster som är Sveriges mest vinstrikaste kallblodiga sto genom tiderna.

I det sjätte försöket i Hedlunds Åkeri AB:s Lärlingsserie var fyraårige King of Silver (e. Nuncio med Scarlet Knight som morfar) en spetsvinnare för William Ekberg som efter de sex försöken toppar listan med sina två segrar. Segertid 16,1a/2140 och 25.000 kronor till ägaren Stall ROHERO KB i Örebro som också är uppfödare med tränaren Jörgen Westholm. Elias Strandberg grejade andrapriset med Sharp Object och han ligger på andraplats i listan.

Calle Järnkrok var vinnaren i NHL-TROTTING CHALLENGE där det var tandemskörning som gällde mot sina kompisar Nicklas Bäckström och Elias Lindholm. Calle hade Gordon Mearas med Olle Alsén som också är tränare. Från innerspåret höll de upp spets ganska enkelt och i sista sväng stack de bara undan till en helt ohotad seger mot Devil In The Sky/Elias Lindholm/Erik Lindegren som travat utvändigt utan rygg. Nicklas hade Across The World/Oskar Kylin Blom som tyvärr galopperade från start. Segertid 15,6a/1140 och en stor prestigeseger.

Gordon Mearas 230630.jpg

Det kördes också det fjärde och sista loppet för varmblod i Babyraceserien. Kravet var att vara så nära idealtiden 1.30,0. Oskar Kylin Blom var närmast med L.L.Tromelinaffair på tiden 30,5/2140 meter.

L.L.Tromelinaffair mål 230630.JPG

Tidigare vinnare har varit A Perfect King, Hope Of Trix och Made For Glory. Slutsegrare i serien blev Hagaz Fleur d'nuit (e. Flocki d´Aurcy). Uppfödare och ägare är Carin Eriksson och Per-Olov Gehöör. Priset var ett presentkort på 5.000 kronor i Travbutiken.

Traditionsenligt kördes också ett ponnylopp kategori B. kallat Oskar Kylin Bloms lopp som körts sedan 2015. Med bara tre hästar på start kunde Vera Jansson enkelt ta hand om spets med Skotts Absint (e. Tyson II). Vera höll greppet hela vägen på ett fint sätt. Segertid nya rekordet 2.08,2 via 2.07,0 sista varvet. Ägare är Camilla och Tor Jansson i Valbo.

"Jag visste han var snabbare än sitt rekord. Det kändes bra, men på upploppet blev jag lite orolig när det kom hästar snabbt i spåren", sade Vera som har ett mycket fint facit i år och hela 40 i segerprocent som kusk. På 15 starter har det hittills blivit sex segrar. Familjen Jansson hade tidigare Wolfie som fick ihop 16,813 prispoäng. Danstorps Gandor har börjat karriären på ett suveränt sätt med fyra segrar på sina första åtta starter.

Skotts Absint 230630.jpg

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON

Publicerad lördag 1 juli 2023. info@gavle.travsport.se