Gävle 29 november

Oskar Kylin Blom och Olle Alsén dominerade lunchtravet.


Efter körda sex lopp under lunchtravet var segrarna fördelade mellan Oskar Kylin Blom och Olle Alsén med tre segrar vardera. Häftigt! Fem av vinnarna från spets och av nio lopp så var det åtta vinnare från spets i snöyran. Oskar inledde dagen med Dino Cream (e. Creatine) som från spets i första sväng höll ett säkert grepp med till synes krafter kvar. Segertid 15,7a/2140 och 25.000 kronor till Dinohyppus AB i Borlänge som är uppfödare och ägare. Lucas Vikström är skötare.

Det blev en lite tuffare inledning än vad jag hade förväntat mig(11,4/500). Hon blev lite het efter en tryckare ut på första långsidan. Hon tävlar bäst i spets och jag tror hon kommer att klara sig bra upp i klasserna”, sade Oskar.

Oskar fick chansen med Visbyhästen Hillton Band (e. Orlando Vici) som kunde överta spets efter 400 meter. Där fick Oskar bestämma tempot till en säker seger mot stallkompisarna Oh Cean och Light On Me/Jimmy Dahlman som båda visar fin form. Segertid 15,2a/2140. 25.000 kronor till Alexandra Hellgren som är tränare och ägare.

Jag har kört honom i flera lopp. Han känns som att han i sitt livs form som tioåring. Han trivs bättre med sällskap och jag blev lite orolig när Mats (E Djuse) kröp ned i rygg 250 kvar. Nu svarade han bra hela vägen in i mål”, sade Oskar.

River Hill (e. Brillantissime) var Oskars tredje vinnare och nu toppar han kuskligan med två bättre segrar och flera andrapris än Magnus A Djuse och tränarchampionatet med hela fem segrar före Jörgen Westholm. Även här fick Oskar bestämma tempot och River Hill höll ett säkert grepp mot tappre Nash Hall/Olle Alsén som höll farten fint efter ett lopp utvändigt vinnaren. Segertid 17,2a/2140. 25.000 kronor till Stall Bäckaräng i Kungsgården. Ronja Wahlund är skötare.

Det här var tredje starten för mig och nu börjar hon hitta rätt. I första segern var hon alldeles för het och det passar inte mig. Jag får värk i axlarna. Nu verkar vi ha kommit på rätt spår och hon ska klara sig bra framöver”, sade Oskar.

Dån Klara (e. Klack Jo med Svall Ivar som morfar) fortsätter att övertyga. Olle Alsén hamnade långt bak i femte utvändigt, men gynnades av att det kördes på rejält i täten med 23,0/500 och 25,8/1000. 800 kvar kunde Olle följa med i rygg och via sjättespår 200 kvar var Dån Klara vassast på upploppet i årets sjunde seger. Bäcklös Uriel toppar bland kallbloden med nio segrar under året. Segertid 27,5a/2140 och 25.000 kronor.Ägare är Dånpilen KB med Moa Ninsved som skötare.

Det här var ett lopp i matchningen framöver. Vi har ett stolopp på Bollnästravet 16 december med 100.000 kronor till vinnaren. Det är inte ofta man kan sitta och kolla på andra i loppet och ha bra koll dessutom. Hon är mycket bra och håller fortsatt härlig form”, sade Olle.

Olle fick chansen med Double Formula (e. Formula One) med Kalevi Mulari som uppfödare, ägare och tränare. Olle kunde överta spets i första sväng och med värsta hotet, Kash Keeper/Oskar Kylin Blom, utvändigt höll Double Formula ett säkert grepp i en snabb avslutning. Segertid 14,6a/2140 och 25.000 kronor.

Det var en fin häst och han värmde bra. Vad jag förstod så hade hans två tidigare segrar i år varit i monté. Nu hade han också ett lopp i kroppen och han svarade bra hela vägen”, sade Olle.

Tredje segern togs med Rosens Tulido (e. Tekno Odin) som enkelt tog hand om spets efter måttliga 39,6 första 500. Sedan var övriga utan chans att utmana. Segertid 33,3/2140 meter. 25.000 kronor till Easy KB med Annie Skoglund som skötare. Stefan och Sture Rosén är uppfödare.

Jag har grejat tre segrar tidigare under samma tävlingsdag men det var länge sedan. Vi fick operera halsen och ta omtag. Sedan har det fungerat mycket bra och det är en fin häst i grunden. Det här var på förhand min bästa segerchans under dagen”, sade Olle.

Tredje raka segern och den sjätte segern i karriärens nionde start för Bengt (e. El Mago Pellini) som nu är mogen tuffare konkurrens. Oskar J Andersson fick köra tufft första halvvarvet, 11,4/500, innan han kunde överta spets. Nu hade han bra koll och Bengt stack undan till en ohotad seger med krafter kvar. Segertid 15,2a/2140. 25.000 kronor till MOAB Entreprenad AB i Strängnäs. Alexander Andersson är skötare.

Mats E Djuse hakar på i kuskligan. Välstammade fyraårige Just Fontaine (e. Ready Cash) visade prov på härlig styrka. Det blev en kort galopp i första sväng utvändigt ledaren. Efter galoppen hamnade Mats i andra utvändigt vilket för de flesta hade varit en bra position. Nu avancerade Mats redan efter 500 meter och via spets 1450 kvar drog han undan i ett stenhårt tempo, 12,7/500 och 13,0/1000, till en helt ohotad seger på ett imponerande sätt. Segertid 14,6a/2140. 25.000 kronor till RYKA Invest AB med flera. Jörgen Westholm är tränare. Just Fontaine är tredje avkomman till She Loves You F.I. som vann 23 lopp på 65 starter och 3,5 miljoner. Mormorsmor Spawning lämnade S.J.´s Caviar (8,9 miljoner).

Dark Steed (e. Super Photo Kosmos) gjorde sin tredje start i regi Valentin Prevost som också är ägare. Från rygg på ledaren fick han fritt i första sväng och efter en stenhård tryckare ut på första långsidan kunde han överta spets 1500 kvar. Dark Steed höll ett säkert grepp mot smygkörda konkurrenter. Segertid 15,7a/2140 och 25.000 kronor. Camilla Svahn är skötare.

Han har varit bra i de två första loppen från dåliga utgångslägen med bakspår. Han är inte lätt och det är en lite speciell häst”, sade Valentin.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON

Publicerad onsdag 29 november 2023. info@gavle.travsport.se